Conceptul de validare subiectiva si de ce este important sa fim atenti la el

Validarea subiectiva, cunoscuta si ca efectul validarii personale, reprezinta o predispozitie cognitiva prin care o persoana valideaza o informatie ca fiind corecta sau falsa in functie de semnificatiile anterioare pe care le are sau nu despre subiectul in cauza.

In alte cuvinte, validarea subiectiva intervine atunci cand opinia cuiva este influentata de exemplu in cazul unei conincidente care face ca doua evenimente care nu au legatura intre ele, de fapt, in mintea individului acestea sa fie conectate, dupa cum ii dicteaza propriile credinte anterioare(prejudecati).

Asadar tendinta unei persoane de a lua in calcul ceva anume si ai pune eticheta de adevarat sau fals poate fi dictat nu neaparat de ce anume cunoaste despre acel lucru, pentru ca poate fi ceva nou, ci de ce anume stie deja despre ceva ce are legatura cu subiectul in cauza.

Ganditi-va, ca un exemplu banal, cat de prezent si simplu evidentiat este acest concept in functionarea oamenilor credinciosi. Orice fenomen cu explicatie necunoscuta este explicat imediat prin intermediul unei interventii divine deoarece interventiile divine sunt, daca nu in totalitate, aproape o certitudine in mintile lor.

Este adevarat ca cei mai multi dintre noi suntem de parere ca ne cunoastem pe sine mai bine decat oricine altcineva, dar daca stam sa ne gandim serios de ce avem o oarecare opinie despre un lucru o sa ne dam seama ca este un lucru dificil de facut. Cel putin este o activitate care dureaza ceva. Cu mult mai complicat este sa ne gandim post-factum de ce am actionat intr-o anumita situatie intr-un fel si nu in altul. Cu o atentie sporita si o memorie pe masura am putea deslusi mecanismul prin care s-a formulat o parere sau a luat nastere o actiune si astfel sa fim mai aproape de a cunoaste modul in care functioneaza mintea umana.

Conceptul de validare subiectiva nu este de neluat in seama. Are implicatii serioase in viata oamenilor, aproape ca oricare alta predispozitie cognitiva, dictand de multe ori automat raspunsurile noastre. Sunt concepte, obiecte, fenomene pe care le cunoastem prin prisma altor concepte, obiecte, fenomene si care sunt la randul lor cunoscute cu ajutorul altora. Ar fi foarte interesant sa vedem cu claritate in cate momente putem fi cu adevarat obiectivi si in cate momente suntem influentati de prejudecati.

This entry was posted in Stiri, Utile and tagged . Bookmark the permalink.